0351 733 035, 0351 917 (apel cu tarif normal) office@vitaplusmedical.ro

Osteodensitometrie DEXA Craiova

Personalul medical:

  • Munteanu Iuliana Gheorghița – asistent medical radiologie, grad principal
  • Popa Florentina – asistent medical radiologie
  • Ancuța Violeta – asistent medical radiologie

Servicii medicale:

Testul densității osoase

– la nivelul șoldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice)

– la nivelul coloanei vertebrale (doar segmentul lombar)

– la nivelul antebrațului.

Testul densității osoase, cunoscut și sub numele de osteodensitometrie, este investigația paraclinică cea mai utilă pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură.

Cel mai modern procedeu, folosit şi în clinica Vitaplus, este cel al osteodensitometriei DEXA (Dual Energy Xray Abbsortiometry). Această investigaţie imagistică de înaltă performanţă utilizează raze X, de densităţi diferite, care străbat osul, permiţând aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase.

Osteodensitometria DEXA este considerată o procedură sigură și neinvazivă, doza totală de radiație primită la un test de densitate osoasă fiind de 10 ori mai mică decât cea emisă în timpul unei radiografii standard.

În plus, medicii clinicii noastre respectă principiul A.L.A.R.A. (as low as reasonably achievable), adică folosesc cea mai mică doză posibil, aplicabilă cazului respectiv,  pentru un diagnostic corect.

Testul densității osoase se poate efectua la mai multe nivele, cum ar fi la nivelul șoldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare, antebrațului.

Indicații

Investigația este recomandată în diagnosticarea osteoporozei, dar și monitorizarea tratamentului și evoluției acestei patologii.

Osteodensitometria este recomandată, în general, tuturor femeilor după intrarea la menopauză. Bărbaţii pot suferi și ei de osteoporoză, aşa că nu ar trebui să ocolească această investigaţie. Cei mai predispuşi bolii oaselor fragile sunt bărbaţii care fumează şi cei care suferă de boli cronice şi urmează un tratament cu cortizon.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin densitate osoasă scazută (“oase poroase”). Densitatea scazută a oaselor face ca oasele să fie fragile și mai susceptibile la fracturi. La pacienții cu osteoporoză, o cădere minoră poate provoca o vătămare majoră, motiv pentru care depistarea precoce și tratamentul acestei afecțiuni, sunt foarte importante.

Osteopenia este stadiul intermediar al slăbirii osoase care, dacă este lăsată netratată, poate duce  la osteoporoză.

Pregătirea pacientului pentru testul densității osoase:

– Anterior examinării, pacientul nu necesită o pregătire specială în ceea ce privește conduita fizică şi alimentară zilnică.

– Medicul sau tehnicianul radiolog trebuie să fie informat dacă pacienta este gravidă sau consideră că ar putea fi gravidă (testul NU se efectuează femeilor însărcinate)

– Medicul sau tehnicianul radiolog va trebui, de asemenea, să știe dacă au fost efectuate recent examinări cu bariu, injecții cu substanțe de contrast sau teste radioizotopice, sau dacă a ingerat preparate pe bază de calciu înainte cu 24 de h.

Cum se desfășoară o examinare DEXA?

Pacientului este invitat să stea întins și nemișcat pe masa de examinare, însă va respira normal pe tot parcursul procedurii. Pacientul poate rămâne îmbrăcat pe parcursul examinării, fiind recomandată îmbrăcămintea confortabilă, lejeră, fără fermoare, capse, nasturi metalici și catarame, fără bijuterii. Examinarea durează aproximativ 15 minute.

Rezultatul investigaţiei DEXA este eliberat rapid şi conţine toate datele necesare pentru un tratament corect de stopare a pierderii masei osoase, adică de fragilizare a osului, şi de scădere a riscului de fracturi. Osteoporoza este adesea numită „boala tăcută”, deoarece aceasta nu prezintă simptome până nu se produce o fractură. Printr-un simplu test medical, se poate preveni apariţia osteoporozei şi a altor complicaţii ce pot deriva după instalarea acestei boli, cum ar fi atrofiile musculare, complicaţiile tromboembolice etc.

 

OSTEODENSITOMETRIE DEXA
(TARIFE PENTRU SERVICII MEDICALE NEDECONTATE PRIN CAS)
Osteodensitometrie DEXA pentru 1 segment

(1 segment = 1 antebraț  sau  1 col femural șold  sau  1 coloană vertebrală pe segmentul lombar)

70 LEI
Osteodensitometrie DEXA pentru 2 segmente 120 LEI
Osteodensitometrie DEXA pentru 3 segmente 180 LEI